Biografie

Stoica Cristinel Popa

(Prenume: Stoica Cristinel, Nume de familie: Popa)

S-a nascut in portul de la Dunare, Braila in Romania in 1988. Dupa ce si-a petrecut primii ani din viata la bunici in satul Vulturu din Judetul Vrancea, s-a intors la Braila pentru a incepe scoala primara la Scoala Generala Mihai Eminescu. La sfarsitul clasei a patra a fost selectat sa faca gimnaziul in clasa speciala de la Liceul Teoretic Nicolae Iorga.

Dupa gimnaziu a urmat primii ani de liceu in aceeasi institutie, dupa care s-a transferat la Colegiul National Gheorghe Munteanu Murgoci in clasa a douasprezecea.

La examenul de bacalaureat a obtinut nota 9,89 din 10,00 si a fost clasat al patrulea pe judetul Braila, dintrun numar total de 2978 de elevi examinati. Cariera sa de activist ONG a inceput in 2004, la varsta de 16 ani, cand a inceput sa participe si sa organizeze diverse proiecte in orasul natal: campanii antirasism, antifumat, anti-BTS, contra consumului de droguri, programe de curatare a malurilor Dunarii, un proiect national de ajutorare a persoanelor afectate de inundatii, spectacole de Ziua Mondiala a Apei s. a. In 2006, la varsta de 18 ani,

Popa a infiintat si a devenit primul presedinte al propriului ONG, organizatia Euroteens. Pe parcursul liceului a reprezentat organizatia si sectorul ONG al Romaniei, cu granturi si burse de la Comisia Europeana, la conferinte internationale, instruiri si seminarii in Bulgaria, Germania, Turcia, Portugalia, Olanda, Belgia, Polonia si Moldova. De asemenea, a trimis si alti tineri din Braila sa reprezinte Euroteens si Romania la programe internationale din Turcia si Polonia. La absolvirea liceului, Popa a fost admis la un numar de universitati americane.

stanford-university

A ales sa se inscrie la Stanford University in California, unde a primit bursa pe parcursul studiilor. Cu burse aditionale de la Stanford, a studiat, a facut voluntariat si cercetare in Louisiana, Mexic, Rusia, Chile, Germania, Ungaria, Molodova si in China la Peking University. Pe parcursul facultatii, a fost singurul student international in guvernul studentilor din primul an si a lucrat ca ofiter de admiteri al organizatiei Stanford in Government. In vara dintre primul si al doilea an universitar, a facut un stagiu de practica la Partidul Crestin Democrat (CDU) in Berlin, Germania. Fiind membru al Organizatiei Model Natiunile Unite, Stoica Cristinel Popa a reprezentat universitatea in conferinte la Berkeley University, UCLA, Yale si University of Chicago.

In paralel cu implicarea in organizatiile din campus, Popa a facut si cercetare sub indrumarea profesurului Larry Diamond, intai ca asistent in cercetare la Transparent Democracy, un proiect de promovare a implicarii civice si transparentizarii sistemului electoral american, iar ulterior ca cercetator principal al propriului proiect de cercetare pe Europa de Est.

18

In 2011 a absolvit Stanford University cu onoruri in stiinte politice. Pentru licenta sa cu onoruri, cu finantare din partea universitatii, a scris o carte pe tema posibilei reunificari a Romaniei cu Republica Moldova.

ccva-harvard-footer

In acelasi an a inceput un master in politici publice la Harvard University in Massachusetts, tot cu bursa. Fusese de asemenea acceptat la un program de master la Oxford University in Marea Britanie.

Pe parcursul studiilor la Harvard, Popa a lucrat la Centrul Belfer pentru Ştiintă şi Relații Internaționale la proiecte de cercetare pe tema contrabandei nucleare in Europa de Est si a calatorit cu diverse programe in Washington D.C., Virginia, Franta, Japonia, Moldova, Ucraina si Honduras. De asemenea, a cercetat politica externa a Uniunii Europene sub indrumarea profesorului Karl Kaiser. Pentru disertatia sa de master, scrisa sub indrumarea profesorului Matthew Bunn, a scris despre reforma anticoruptie din Republica Moldova. In al doilea an la Harvard, Stoica Cristinel Popa a fost ales de catre colegii sai pentru anuarul universitatii ca fiind „cel mai probabil sa fie un viitor presedinte al tarii sale.”

Harvard126

In 2013, dupa ce a absolvit de la Harvard, Popa s-a incris la Universitatea din Texas in Austin (UT), deasemenea cu bursa. A ales sa studieze la Universitatea din Texas in Austin datorita reputatiei de excelenta a universitatii in domeniul studiilor latinoamericane, o tema pe care a dorit sa faca cercetare.

In primul an la UT, Popa a participat la un program de voluntariat in Gana. Pe parcursul verii dintre primul si al doilea an, a efectuat un proiect de cercetare in Columbia pentru disertatia sa de master scrisa sub indrumarea profesorului Terri Givens. Ulterior, a participat la o instruire pe tema securitatii nucleare organizata de catre Laboratorul National Brookhaven din New York cu finantare de la Departamentul de Stat American pentru Energie si Administratia Nationala de Securitate Nucleara. Pe parcursul celor doi ani la UT, ca membru al Organizatiei Model Natiunile Unite, Popa a ajutat la organizarea a doua conferinte in Austin si a participat la o conferinta la University of Pennsylvania. In paralel cu frecventarea cursurilor de master, Popa a fost si asistent universitar la un numar de cursuri pe stiinte politice. In 2014, a primit Certificatul de Excelenta pentru Studentii Angajati din partea departamentului de resurse umane a universitatii. Un an mai tarziu i-a fost acordata diploma de master de la Universitatea din Texas.

In Mai 2015, dupa 8 ani petrecuti in SUA si in alte tari din lume, Stoica Cristinel Popa a decis sa se intoarca in Romania pentru a-si urma cea mai mare pasiune, munca in sectorul ONG, in scopul imbunatatirii tarii sale. Si-a reluat postul de presedinte al ONG-ului Euroteens si a inceput constructia unui nou sediu pentru organizatie. In Iulie 2015, a devenit traducator si intepret autorizat de catre Ministerul Justitiei al Romaniei pentru traducerea limbii engleze din si in limba romana.

Click aici pentru a descarca intreaga biografie intr-un fisier pdf.